Brak porannego posiłku utrudnia odchudzanie

8 listopada obchodzony będzie Dzień Zdrowego Śniadania. Tymczasem z badań neurobiologów, zaprezentowanych na konferencji Neuroscience w Nowym Orleanie, wynika, że osoby, które rezygnują z porannego posiłku, są w ciągu dnia podświadomie bardziej zainteresowane potrawami kalorycznymi i tłustymi.

BBC informuje, że naukowcy Imperial College London przebadali za pomocą rezonansu magnetycznego mózgi 21 ochotników o prawidłowej masie ciała. Pokazywano im fotografie posiłków po zjedzeniu śniadania oraz na czczo – podaje portal PAP-Nauka w Polsce.

Jak się okazało brak porannego posiłku sprawił, że mózgi badanych osób inaczej reagowały na zdjęcia. Analizy wykazały ich większe zainteresowanie bardziej tłustym i kalorycznym jedzeniem w porze lunchu.

Według dr Tony Goldstone’a, który był głównym autorem badań, wyjaśnia to dlaczego osoby omijające poranny posiłek wykazują większy apetyt.

Zdaniem prof. Haliny Weker, kierownika Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie (IMiD) śniadanie, szczególnie dla dzieci, jest bardzo ważne, ponieważ po nocy poziom glukozy we krwi jest stosunkowo niski, a brak porannego posiłku, może go jeszcze  obniżyć. Jak tłumaczy prof. Weker na łamach portalu wyborcza.pl upośledza to funkcje komórek organizmu, a w szczególności komórek nerwowych mózgu oraz wpływa negatywnie na procesy poznawcze.

Prof. przekonuje, że jedzenie śniadań zmniejsza też ryzyko otyłości i nadwagi. Wyjaśnia, że kiedy nie omijamy porannych posiłków, pula zasobów energetycznych do wykorzystania w ciągu dnia jest rozłożona prawidłowo. Natomiast nieregularne jedzenie – zdaniem Weker – zwiększa ryzyko odkładania się tkanki tłuszczowej w nadmiarze. Profesor przypomina, że bardzo ważne jest również, aby produkty, składające się na śniadanie posiadały wysoką jakość oraz wartość odżywczą.

Prof. Halina Weker podkreśla, że wyniki zarówno międzynarodowych, jak i polskich badań, dotyczących zachowań zdrowotnych dzieci i młodzieży są niepokojące. Z analiz można wyciągnąć jasne wnioski, że stale rośnie procent dzieci i nastolatków, które nie jedzą śniadań.

Przypomnijmy, że 8 listopada w naszym kraju po raz drugi obchodzony będzie Dzień Zdrowego Śniadania. Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania został zainicjowany w 2007 r. przez Markosa Kyprianou – ówczesnego komisarza Unii Europejskiej ds. zdrowia. Celem ustanowienia takiego dnia było m. in. zachęcenie dzieci do zdrowego odżywania.

 

Źródło: Serwis Nauka w Polsce – www.naukawpolsce.pap.pl, Wyborcza.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
Trądzik różowaty – jak sobie z nim radzić

Nadmierne zaczerwienienia na twarzy u osób, mających 30 lat lub więcej, oznaczają na ogół nadwrażliwość skóry, która może sprzyjać rozwojowi trądziku różowatego. Tendencje do rozwoju...

Zamknij