Akkermansia Woman taking pills for her health

Pasteryzowana Akkermansia muciniphila a zdrowe starzenie

Starzenie się nie wygląda tak samo u wszystkich – jedni wraz z wiekiem zmagają się z licznymi dolegliwościami, podczas gdy inni zachowują zaskakującą sprawność i aktywność, adekwatną do swojego wieku. Ważną rolę odgrywa mikrobiota jelitowa, która wpływa na odporność, metabolizm i funkcje poznawcze. W tym obszarze pomóc może Akkermansia muciniphila MucT.

Dlatego coraz więcej uwagi, w kontekście medycyny przeciwstarzeniowej, poświęca się sposobom jej wspierania – m.in. dietą, probiotykami, a także postbiotykami, czyli preparatami zawierającymi nieżywe (np. pasteryzowane) drobnoustroje i/lub ich składniki, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie.

Akkermansia muciniphila dr n med Igor Loniewski Fot SANPROBI
Dr n. med. Igor Łoniewski: – lekarz, współpracownik Katedry i Zakładu Żywienia Człowieka i Metabolomiki Pomorskiej Akademii Medycznej, autor prac naukowych, podręczników, artykułów edukacyjnych i popularnonaukowych z zakresu badania mikrobioty, probiotyków oraz leków pochodzenia naturalnego, prezes polskiej firmy Sanprobi, specjalizującej się w produkcji probiotyków i badaniach mikrobioty przewodu pokarmowego. Fot. Sanprobi

Odkrycie bakterii Akkermansia muciniphila
Bakterię odkryto w 2004 roku w laboratorium prof. Willema de Vosa w Holandii. Szczególne znaczenie ma wyodrębniony wtedy szczep MucT – najlepiej poznany i przebadany klinicznie. To właśnie on wiązany jest z utrzymaniem integralności bariery jelitowej, wpływem na metabolizm i odporność, co sprzyja zdrowemu starzeniu.

Dlaczego pasteryzowana forma?
Początkowo komercyjne wykorzystanie Akkermansia muciniphila było utrudnione. Jako bakteria beztlenowa była trudna do zastosowania w żywej formie, ponieważ szybko traciła aktywność poza warunkami laboratoryjnymi.

Przełom nastąpił, gdy naukowcy zastosowali łagodną pasteryzację (70°C). Proces ten zabija bakterie, ale zachowuje ich strukturę i kluczowe białka, odpowiedzialne za działanie – jak Amuc_1100. Co więcej, nieżywa forma wykazała równie dobre, a czasem nawet lepsze efekty niż żywa.

Dzięki temu właśnie pasteryzowana A. muciniphila MucT uzyskała w 2021 r. opinię bezpieczeństwa Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz status nowej żywności (Novel Food). W UE dopuszczona jest więc wyłącznie forma pasteryzowana, czyli postbiotyk.

Dowody z badań – wpływ na długowieczność

W 2019 r. w Nature Medicine opisano pierwsze badanie kliniczne z udziałem osób z nadwagą i insulinoopornością. Suplementacja pasteryzowaną A. muciniphila MucT poprawiała wrażliwość na insulinę, obniżała cholesterol i redukowała przewlekły stan zapalny.

To ważne, bo „cichy stan zapalny” (tzw. inflammaging) przyspiesza starzenie tkanek i sprzyja gromadzeniu się tzw. „komórek zombie” – czyli uszkodzonych komórek, które przestają się dzielić, ale nadal wydzielają substancje prozapalne, niszcząc sąsiednie tkanki. Ich nadmiar uznaje się dziś za jeden z kluczowych mechanizmów starzenia się organizmu. Ograniczanie tego procesu może wspierać odporność, sprawność i dłuższe zachowanie zdrowia.

Coraz więcej danych wskazuje też na pośredni wpływ pasteryzowanej A. muciniphila MucT na skórę. Wzmacnianie bariery jelitowej i zmniejszanie ogólnoustrojowego zapalenia mogą wspierać jędrność i nawilżenie skóry oraz opóźniać degradację kolagenu i elastyny – a więc wpływać na młodszy wygląd.

Postbiotyk na miarę przyszłości

Pasteryzowana Akkermansia muciniphila MucT to nowoczesny postbiotyk, który łączy naukową wiarygodność z praktycznym zastosowaniem. Dzięki potwierdzonemu bezpieczeństwu i dobrze poznanym mechanizmom działania staje się obiecującym elementem strategii wspierania zdrowego starzenia się.

Autor: dr n. med. Igor Łoniewski

Chcesz wiedzieć więcej?

Ten i wiele innych ciekawych artykułów nt. medycyny estetycznej do przeczytania w numerze „Rynku estetycznego”.

Prenumeratorów zapraszamy do korzystania z e-WYDANIA

Zamów: Prenumerata

Komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>