Lepszy efekt jo-jo niż stała otyłość

Lepiej z ograniczonym powodzeniem próbować zmniejszyć masę ciała za pomocą diety, niż przez całe życie być otyłym – wynika z badań o których poinformowano podczas 93. konferencji The Endocrine Society w Bostonie.

Dr Edward List z Ohio University w Athens rozpoczął pierwsze całożyciowe badania kontrolowane nad efektem jo-jo. Ponieważ trudno byłoby śledzić przez całe życie sposób odżywiania ludzi, naukowcy wykorzystali myszy – informuje serwis Polskiej Agencji Prasowej – Nauka w Polsce

30 myszy podzielono na 3 grupy. Pierwsza była przez całe swoje życie na diecie wysokotłuszczowej, druga – ubogiej w tłuszcz, zaś trzecia – na diecie jo-jo. Naukowcy rejestrowali masę ciała myszy, zawartość tkanki tłuszczowej w ich organizmie oraz poziom glukozy we krwi.

Dieta jo-jo doprowadziła do dużych fluktuacji tych parametrów – na przykład poziom glukozy spadał przy diecie niskotłuszczowej, po czym rósł do wartości odpowiadających cukrzycy przy tłustym odżywianiu. Jednak po uśrednieniu stan zdrowia „myszy jo-jo” był lepszy niż tych, których dieta przez cały czas zawierała za dużo tłuszczu.

Otyłe myszy na tłustej diecie żyły niemal o 35 proc. krócej niż myszy na diecie jo-jo. Natomiast co zaskakujące, myszy na diecie niskotłuszczowej żyły mniej więcej równie długo, co w grupie na diecie jo-jo. Zdaniem dr Edwarda Lista, także w przypadku ludzi nie należy się zniechęcać niepowodzeniami w odchudzaniu.

Źródło: PAP – Nauka w Polsce


Komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>